Oorlogseducatie De Betuwe Niemandsland

Verslag

Realisatie van ons Educatief AR-project over de Tweede Wereldoorlog

 

Initiatiefomschrijving

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vooral nu we zien dat er in het oosten van Europa weer een oorlog woedt. Om het besef te creëren dat vrijheid niet gratis is en dat er voor onze vrijheid hard is gestreden, is het een belangrijk onderwerp wat niet vergeten mag worden.

 

Daarnaast zijn leerlingen een graag geziene gast in ons museum. Naast dat zij vaak erg geïnteresseerd zijn in het thema ‘’De 2e Wereldoorlog’’ is het voor ons mooi om de jeugd wat extra info te geven over de 2e Wereldoorlog in hun eigen omgeving. De afgelopen jaren is dit gegaan in de vorm van een rondleiding, maar we zien dat niet alle leerlingen dit bijblijft. We willen dit project wat uitbreiden met een digitale AR (augmented reality) waarbij het heden en het verleden tot leven komen. Helpt u ons mee om dit te realiseren?

 

Een deel van AR QR-codes komt buiten, deze hopen we bijeen te zamelen via Lingewaard Doet. De rest gaat via sponsoring etc.

 

Voor wie

Leerlingen en bezoekers uit

de gemeente Lingewaard.

 

Wanneer

- Zondag 17 september 2023

t/m

- Zondag 5 mei 2024

  

Verloop van het Initiatief

Het initiatief om het project over de Tweede Wereldoorlog uit te breiden met AR-technologie is zeer succesvol verlopen. Tussen 17 september 2023 en 5 mei 2024, hebben we een indrukwekkend aantal leerlingen kunnen ontvangen en hen een unieke educatieve ervaring kunnen bieden.

 

Bijzonderheden

Een bijzondere vermelding waard is de integratie van de AR-technologie. Deze technologie heeft het mogelijk gemaakt om historische gebeurtenissen op een interactieve manier te presenteren, wat de leerlingen bijzonder aansprak. De QR-codes, die buiten bij het museum zijn geplaatst, gaven een extra dimensie aan het leren. Leerlingen konden met hun smartphones en tablets de foto/qr codes scannen en vervolgens video’s met informatie zien die direct betrekking hadden op het wo2 verhaal. Dit maakte de geschiedenis tastbaar en levendig.

 

Door de foto te scannen speelt er een filmpje af op je telefoon over de foto heen. Hierdoor komt de foto tot leven.

 

Deelname

In totaal hebben meer dan 500 leerlingen gebruik kunnen maken van dit project. De reacties waren overweldigend positief, zowel van de leerlingen als van de leraren die hen begeleidden. Veel leerlingen gaven aan dat deze manier van leren veel meer indruk op hen maakte dan traditionele methoden.

 

Herhaling van het Initiatief

Gezien het succes en de positieve feedback is ons initiatief zeker voor herhaling vatbaar. We plannen om dit project door te laten lopen en zelfs uit te breiden naar andere projecten van ons.

 

Tips voor Andere Organisatoren

  1. Technologie en Educatie: De integratie van AR-technologie in educatieve projecten kan een groot verschil maken in hoe informatie wordt ontvangen en onthouden. Zorg voor goede technische ondersteuning en test alles vooraf grondig.
  2. Betrek de Gemeenschap: Betrek lokale scholen en leraren bij het project vanaf het begin. Hun input en enthousiasme zijn cruciaal voor het succes.
  3. Interactieve Elementen: Maak het project zo interactief mogelijk. Hoe meer de deelnemers kunnen doen en ontdekken, hoe meer ze zullen leren en onthouden.

 

Tips voor Andere Initiatiefnemers

  1. Goede Voorbereiding: Begin ruim op tijd met de voorbereidingen. Het ontwikkelen van AR-content en het plaatsen van QR-codes vereist tijd en zorgvuldigheid.
  2. Samenwerken met Sponsors: Zoek naar sponsors en samenwerkingspartners die het project willen ondersteunen, zowel financieel als inhoudelijk.
  3. Evaluatie en Feedback: Vraag na afloop om feedback van de deelnemers en gebruik deze om het project te verbeteren.

 

Conclusie

Het project is zeer succesvol verlopen en heeft een blijvende indruk achtergelaten op de deelnemende leerlingen. We zijn enorm dankbaar voor de steun van Lingewaard Doet, zonder welke dit project niet mogelijk was geweest. We kijken uit naar toekomstige projecten en hopen dat ons initiatief anderen inspireert om ook educatieve en interactieve projecten te realiseren.

 

Met vriendelijke groet,

Robert Braam

Directeur

Initiatief uitgevoerd
17 september 2023 t/m
5 mei 2024

Organisator
Robert Braam

Locatie
Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt

Opgehaald bedrag
€ 2.350,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

026-2062107

helpdesk@lingewaarddoet.nl

U kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel uw buren over Lingewaard Doet