< Terug

Bijenlint Wardstraat 2020-2021

De droom met de blije bij

Een bloemenzee slingerend tussen pad en weg, zoemend van de vele wilde bijensoorten. Dat was de droom waarmee een groep vrijwilligers in najaar 2018 met hulp van de gemeente een bijenstrook inzaaide. Die droom kwam uit: zomer 2019 bloeide uitbundig paars. Zomer 2020 bloeide uitbundig wit. Welke kleur zal zomer 2021 zijn?

 

Herfstbloeiers in de grond

In voor- en najaar is de bloemenzee minder uitbundig, maar niet minder belangrijk. Lingewaard Doet! steunde al eerder de aanschaf van voorjaarsbolletjes. Die bloeiden in voorjaar 2020 nog bescheiden, maar het is de bedoeling dat die zich de komende jaren uitbreiden. Om ook in het najaar bloemen te hebben, hebben vrijwilligers met de financiële steun van Lingewaard Doet! nu maar liefst 2300 bollen gezet: herfstbloeiers.

De herfsttijloos en saffraancrocus hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de herfst alleen de lila bloemen laten zien. In het voorjaar krijgen ze blad, waarmee ze kracht verzamelen om de herfst erna weer te gaan bloeien. Zeker de herfsttijloos kan zich goed uitbreiden en ook van de Saffraancrocussen gaan wij en de bijen jarenlang plezier hebben.

 

Waarom maaien in de zomer?

Om de soortenrijkdom te behouden, moeten de stroken twee keer per jaar gemaaid worden. In de zomer leek het erg jammer dat de bloemen weggemaaid werden, maar het gaf wel weer de ruimte aan andere soorten die tot in oktober bloeiden. In oktober is er weer gemaaid. Nu staan er alleen nog een paar eilandjes met zaaddozen van kaardenbol. Kaardenbol trekt allerlei vogeltjes aan. Als je mazzel hebt komt een groepje puttertjes met hun rode gezichtjes kwetterend voorbij!

 

Helaas geen coconoogst workshop dit jaar

Dit jaar kan vanwege de Corona-maatregelen geen gezamenlijke Coconoogst workshop gehouden worden. De bijen hebben ontzettend goed hun best gedaan met de bestuiving en het zorgen voor heel veel nakomelingen voor het volgend jaar. Er was voldoende stuifmeel en nectar voorhanden in de bloemenweide en de directe omgeving. De cocons zijn inmiddels geoogst en liggen in de koeling tot het voorjaar 2021, dan worden de bijen weer uitgezet en kunnen terecht in de insectenhotels

 

Wat kun jij doen?

Heb je vragen, wil je vrijwilliger of donateur worden van Bijenlint De Ward of op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en buurtontmoetingen? Stuur dan een mail naar bijenlintdeward@gmail.com t.a.v. Edwin.

Initiatief uitgevoerd
22 december 2020

Organisator
Clasien Oomen

Locatie
Bloemenstrook evenwijdig aan de Wardstraat in park De Ward

Opgehaald bedrag
€ 300,00

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Lingewaard Doet

Facebook Twitter E-mail